V Handlovej protestovalo proti situácii v školstve zhruba 150 ľudí

30.11.2012 Prievidza

Handlová 30. novembra (TASR) - Zhruba 150 ľudí sa dnes v popoludňajších hodinách zúčastnilo na protestnom zhromaždení v Handlovej, na ktorom zástupcovia odborových združení z miestnych škôl vyjadrili nesúhlas so situáciou v školstve a s prácou Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, ktorý podľa nich nepodal vysvetlenie ohľadom prerušenia štrajku. Protestujúcich, ktorí sú pripravení opäť vstúpiť do štrajku, prišiel podporiť aj primátor Handlovej Rudolf Podoba.

Ako sa vyjadril jeden z organizátorov protestu Jozef Juríček zo Základnej školy na Školskej ulici v Handlovej, rozhodnutie ohľadom protestného zhromaždenia padlo už v stredu 28. novembra. "Keď sme sa dozvedeli mailom, že máme prerušiť štrajk, tak sme si povedali, že toto nie. My sme boli rozhodnutí, že pokračujeme v ňom aj naďalej. Ľudia jednomyseľne povedali, že už dosť bolo sľubov. Ja učím 35 rokov a za tých 35 rokov sme stále len počuli, že máme vydržať a uskromniť sa. Nech oni chápu, čo za tých 35 rokov urobili pre nás," dodal.

Učitelia neprotestovali len za lepšie platy, ale i za dotovanie školstva a zlepšenie situácie v ňom. Ako sa vyjadrili viacerí rečníci na zhromaždení, učia v školách, v ktorých padá omietka zo stien, nemajú kvalitné učebné pomôcky a vybavenie základných, stredných a hlavne materských škôl nevyhovuje európskym normám.

"Žiadame týmto ministra školstva Dušana Čaploviča, aby sa už konečne postavil za učiteľov a konal v ich prospech alebo nech odstúpi a prenechá miesto mladším, ktorým na učiteľoch záleží. Takisto im záleží na vzdelaní detí a zaujímajú sa o problémy našich škôl a problémy našich detí," vyzvala k odstúpeniu ministra za zamestnancov školstva Miriam Molotová z Gymnázia Ivana Bellu v Handlovej.

Protestujúcich prišiel podporiť aj primátor mesta Handlová Rudolf Podoba, ktorý vyjadril nespokojnosť so situáciou v školstve, ale i v spoločnosti ako takej. "Som presvedčený o tom, že všade, kde bude príležitosť, sa treba vyjadrovať proti korupcii, proti zneužitiu moci a proti ľahostajnosti. Faktom zostáva, že tento štát nám finančné skupiny rozkradli a ukradli nám ho pred očami. Rovnako zmýšľajúcich a cítiacich ako ste vy, je nás veľa. Preto sa pripájam k vášmu štrajku a pripájam sa aj k tomu, aby sa začal konečne široký verejný dialóg o tom, aké by malo byť školstvo v 21. storočí v Slovenskej republike," vyjadril sa Podoba.

Na protestnom zhromaždení v Handlovej sa zúčastnili učitelia zo všetkých troch základných škôl, materskej školy so všetkými jej elokovanými triedami, strednej odbornej školy a gymnázia, špeciálnej školy a centra voľného času. Protestujúcich prišli podporiť aj študenti a žiaci z týchto škôl.
 

Vyberte región